Main menu

Folk må våkne før det er for seint! Til kamp mot krigens krefter, også i Norge!

I NRK-nyttårstalen peker Erna Solberg på Putins støtte til folk som forsvarer seg mot daglige angrep fra høyre-ekstremister i Donbass og på Krim som `folkerettsbrudd` og en trussel for `Norge og verdenssamfunnet`. Nærmest som ekko av president Obama gjentar hun de samme 3 `utfordringene` Obama nevner i oktober; Ebola, IS og Putin. Leder av et land som de siste 25 år har gjort det til rutine å bryte folkeretten grovt, driver fram en kurs før G-20-møtet i Australia i oktober 2014, som Solberg de facto slutter seg til. Det er prolog til dronebombing og utvidelse av pågående kriger, utenfor enhver rettssikkerhet.

 

At slik aggressiv propaganda-tale, ment for høyre-ekstreme i USA og russofobe ledere i nye EU -og NATO-land direkte på grensen til Russland får utenriksminister Lavrov til å be US-kollega Kerry klargjøre om USA mener alvor med å be Russland om å få diplomatisk hjelp i Iran og Korea. Ifølge meget godt informerte kilder ber da Kerry Lavrov om å se bort fra slike propagandistiske fraser. Men Solberg-regjeringens nyttårs-utspill er også det vi ser i melding nr 2 fra den norske krigsminister Ine Marie Eriksen Søreide: `På beredskap for NATO`. Vi gjengir det mest aggressive her: 

- I 2015 er Telemark bataljon og støtteavdelinger i Brigade Nord i beredskap for NATOs hurtige reaksjonsstyrke, NRF. Vi stiller med en fregatt, kystkorvetter og minerydder-fartøy.

- Overordnet hensikt med NRF er å reagere hurtig for å forsvare NATOs område eller møte en krise andre steder i verden. 

- NRF vil i årene fremover få en enda viktigere rolle som samlingspunkt for alliert militært samarbeid. Det skyldes at NATOs operasjon i Afghanistan (ISAF) avsluttes, og at det tette militære samarbeidet som følger av å operere sammen, endres.

- Raskere: Telemark bataljon vil stå i beredskap med tyske og nederlandske hærstyrker, og inngå i det tysk-nederlandske korps. Under toppmøtet i Wales besluttet NATO å opprette en styrke som skal reagere enda raskere enn dagens NRF. Denne nye styrken er under utvikling og kalles Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

- Det jobbes nå med planene og rammene for den nye styrken, men alt i 2015 vil Telemark bataljon, sammen med tyske og nederlandske avdelinger, teste ut deler av det nye konseptet.

Illustrasjonsbilde fra øvelse i Latvia hvor Telemark Bataljon deltok i 2014.

Soldater fra Telemark bataljon trener på ild og bevegelse i Latvia. Foto: Ole-Sverre Haugli, Hæren.

- Felles trening: Avdelinger i den hurtige reaksjonsstyrken deltar på felles trening og øving. Året før NRF-styrkene går i beredskap, øver de sammen i land-, sjø, og luftstyrker. Sist høst øver tyske, nederlandske og norske styrker sammen på Østlandet under øvelsen Noble Ledger.

- NATO Response Force (NRF) er en teknologisk avansert multinasjonal militær styrke med høy beredskap. NRF kan settes inn på kort varsel der det trengs. NRF er basert på at NATO-land melder inn styrker for en periode på 1 år av gangen. Styrken roterer slik at den samlede kampkraften er konstant.

Konklusjon: Solberg-regjeringen integrerer Norge i en offensiv NATO -og EU-konfrontasjon mot Russland og andre land, innpakket som `humanitære aksjoner`. Norsk elite har ikke lært noe av Jugoslavia, Irak, Afghanistan, Libya, Mali og fascist-kuppet i Kiev. Men å følge USAs militær-industrielle med bind for øynene er livsfarlig for alle. Når NATO-Jens, gjengis i NRK 4. januar 2015, ser vi at det satses på norsk konsensus; dvs uten reelle motforestillinger, å skru krigsutgiftene i Norge til nye høyder, Norske kommersmedier og våpensmier er med på en sanseløs ferd. Uansett hva folkene i Øst-Ukraina, på Krim eller i Syria mener om opptrapping til storkrig, er det galimatias. Pål Steigan skriver i sin blogg, 17/12-14, gjengitt i Friheten nr 26-2014: `Nå må folkebevegelser som fagforeninger, kvinnebevegelser, demokratiske anti-imperialistiske krefter våkne`. Ja, fredskreftene må ta initiativ for å stanse galskapen før det er for seint. Faglig opprop fra Hamburg og Nord-Tyskland mot rasisme, fremmedhat og krig gir oss retningen. Les også oppropet mot NATOs sikkerhetskonferanse i München, 2015!

Per Lothar Lindtner, 5/1-2014. Kilde: Regjeringen, NRK,

World Peace Cuncil

REDAKTØR: Igor Jakobsen
UTGIVER: Norge For Fred
POSTADRESSE: Storvolltunet 61, 9104 Kvaløya, Tromsø
TELEFON LEDER: 920 20 793
E-POST REDAKTØR/TIPS/MEDLEMSSKAP: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.