Main menu

Varsko om utviklingen i Ukraina

Uttalelse fra CPUSA, 27/2-2014: USAs kommunistiske parti roper varsko om utviklingen i Ukraina, og ber folk i USA kreve at vår regjering å holde seg unna former for innblanding som ikke tjener interessene til Ukrainas folk eller folk i USA. 

Fra i fjor høst har det vært demonstrert i Kiev og andre byer mot Ukrainas beslutning om å trekke seg fra en handelsavtale med EU og samtidig gått for å undersøke mulighet for handel og gjensidig hjelp med Russland. Det er også andre gode grunner til protestbevegelsen. Men fra starten av er ultra-høyre aktivt med og får økende innflytelse. Her inngår `Svoboda` og andre nasjonalister og fascister. De er ikke bare anti-kommunister og anti-russiske, men også anti-semittiske og anti-polske. Noen er politiske arvtakere etter Stepan Banderasopprørs-hær, de ekstreme ukrainske nasjonalistene som under og like etter 2. verdenskrig, kjempet mot den røde armé på tysk side og er ansvarlige for pogromer som fører til massedrap av jøder, polakker, russere og andre.

 

 

Dessverre har noen USA-politikere og myndighetspersoner funnet det fornuftig å reise til Kiev for å fotograferes sammen med ekstremister som Svobodas leder Oleg Tjanibok. Hans anti-semittiske uttalelser er spesielt brutale.

De samme fascistiske kreftene har tatt kontroll i byen Lviv, i Vest-Ukraina, og har utstyrt seg selv med våpen fra lokale våpenlager. Like etter opptår skarp eskalering av vold med dødelig utfall på begge sider. Nå har Ukrainas parlament i en manipuert avstemning avsatt president Janukovitsj ulovlig og banket gjennom høyre-ekstreme lover, deriblant en språklov som fratar  russisk stilling som offisielt anerkjent språk for bortimot halvparten av landets befolkning. På vei er enda flere høyre-ekstreme tiltak; deriblant forbud mot kommunistpartiet.

Angrep på jøder har ført til at en ledende rabbi anbefaler jøder å forlate Kiev og kanskje hele Ukraina. Angrep mot Ukrainas kommunistparti har eskalert, deriblant tyveri og hærverk mot partiets eiendommer.

Motstanden mot utviklingen er sterk i øst -og sør-Ukraina, deriblant på Krim og i storbyene Kharkov og Odessa.  På Krim er, etter avtale mellom Ukraina og Russland, hovedbasen for russisk marine i Sevastopol. Derfor er det stor fare for borgerkrig i Ukraina som kan dra inn Russland og andre stater. Uunngåelig vil tiltak i retning en konfrontasjon og mulig deling av Ukraina ytterligere svekke forbindelsene mellom USA og Russland.

Uttalelser fra Victoria Nuland, USAs assisterende utenriksminister i Europa og Asia, og andre talspersoner for USA, viser en uhyrlig partisk holdning i Obamas administrasjon og støtte til `regime-skifte` i Ukraina.

USAs kommunistiske parti krever: - at USAs regjering avstår fra ord og handlinger som betyr direkte innblanding i Ukrainas folks suverenitet. – at USAs regjering og individuelle USA-politikere slutter å samarbeide med fascister og anti-semitter i Ukraina eller andre land. De må i stedet fordømme dem og virksomheten deres. – USA må stanse en politikk som lett kan føre til farlig konfrontasjon i Svartehavet, og ikke hjelpe fram politikere som ønsker å skape bråk mellom det ukrainske og russiske folket.  

Dessuten uttrykker kommunistene i USA, CPUSA, full solidaritet med Ukrainas kommunistiske Parti, det jødiske samfunn i Ukraina og med alle dem som trues av at fascismen marsjerer på ny.    

Oversatt og bearbeidet for Friheten og Radio Arbeidet, 29/3-2011, Per Lothar Lindtner

World Peace Cuncil

REDAKTØR: Igor Jakobsen
UTGIVER: Norge For Fred
POSTADRESSE: Storvolltunet 61, 9104 Kvaløya, Tromsø
TELEFON LEDER: 920 20 793
E-POST REDAKTØR/TIPS/MEDLEMSSKAP: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.